Mimari bellek: Yonca Apartmanı

Çoğumuz “Ankara Apartmanları’’ ifadesini duymuştur. Birçok binanın, apartmanın tarihin izlerini taşıdığı, önemli mimarların eserlerini barındıran Ankara’da bu özel yapılardan biri de Yonca Apartmanı.

Devamını oku

Van Gogh’un suçu ne?

Son zamanlarda Just Stop Oil grubu başta olmak üzere çeşitli iklim aktivistlerinin dünyaca ünlü sanat eserlerine saldırması herkesin dikkatini çekiyor. Amaçları iklim değişikliklerine, açlığa, doğaya verilen zararlara dikkat çekmek. Aktivistler haklı ise bile, yüzyıllar önce büyük emeklerle yapılmış bu eserler gerçekten satılsa, dünyadaki aç insanlar kurtulur mu, doğaya verilen zararlar yok olur mu?

Devamını oku

Bir şehrin kısa zamanda varoluşu: Brasilia

Brasilia inşaat çalışmaları 1957 yılında başlamıştır. En yakın yol 100 km ve en yakın büyük şehir 700 km uzaklıktaydı ve kentin iklimi oldukça kuruydu, Zor şartlarda inşa edilmeye başlanan kentte, çok hızlı bir şekilde belli başlı yapılar ve konutlar üç yıldan biraz daha fazla zamanda hem tasarlanmış hem de yapımları bitmişti. Brasilia şehir planlamasında dikkat çeken nokta hükümet tarafından halkın isteğine cevap verilmesi, kurallara uygun planlanmasıdır.

Devamını oku

Ankara’da Macar mimarisi

Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde önemli yapılara imza atan Macarların Ankara’daki önemli yapılarından biri Etnoğrafya Müzesi diğeri ise şehrin merkezinde ve Kuğulu Parkın karşısında bulunan, 1930 yılında yapılmış olan Macaristan Büyükelçiliği binasıdır.

Devamını oku
kolezyum

Beton ve yaşam

Bir yanda bin yıldır ayakta durabilen tarihi yapılar diğer yanda depremde un ufak olan binalar. Günümüzde beton, toprağın nefes almasına engel olacak kadar, insanların canına mal olacak kadar hatalı kullanılmasaydı belki onu sanat olarak görebilir, bu da betona karşı düşüncelerimizi değiştirebilirdi.

Devamını oku

Kantin-Organic

Farabi Sokak’ta bulunan adı gibi gerçek ve doğal bir işletme burası. Zaten “Kantin’’ kelimesini görünce, öğrencilik yıllarımızın, uğrak yeri olan kantinleri gülümseyerek hatırlıyoruz. Anıl Hanım’ın ‘kantinini’ görünce de aynı şey oldu; samimiyet ve geçmiş.

Devamını oku

Bir fikir “Bauhaus”: Sanatın teknik ve üretimle birlikteliği

Bauhaus’un hedefi, özgürlükçü ve yeni bir dünya görüşüyle sanat ile seri üretimin bir arada yapılabileceğini göstermekti ve Bauhaus bütün dünyada birçok tatbiki güzel sanatlar okullarının kurulmasına örnek teşkil etti. Ayrancı semti sanat atölyeleri, sanatçıları, yazarlarıyla zengin bir mahalle kültürüne sahip. Aslında herkesin özgürce sanatını ortaya koyduğu küçük bir Bauhause fikri mahallemizde mevcut. Kim bilir belki ileride tüm bunların aynı çatı altında toplanıp, tartışıldığı bir yer oluşur. Van Der Rohe’nin söylediği gibi “Bauhaus bir fikirdi aslında…”

Devamını oku

Kent-Simge Atakule

Ankara’nın önemli kent simgelerinden Atakule’yi tasarlayan Mimar Ragıp Buluç, 23 Ekim’de hayata gözlerini yumdu. Mimari değerini de aşarak kentin hafızasında yer eden Atakule, tüm kent gibi Ayrancı için de referans noktası olmaya devam edecek.

Devamını oku

Leonardo Da Vinci’ye saygı

Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi, sanat sezonunu “Leonardo Da Vinci’ye Saygı” sergisi ile açtı. Sergi, Leonardo’nun ömrünün son üç yılını yaşadığı Amboise kentine yolculuk yapan sanatçıların burada duyumsadıklarını yansıttığı eserlerden oluşuyor.

Devamını oku