Gölgesine sığınacağımız ağaç kalmayacak iklim günlerine pupa yelken giderken, biz hala yanlış budanan (parklarda ve konut bahçelerinde) ağaçlardan, korunmayan manolya ağaçlarından, kamusal alan çevrelerinde betonlaşırken kesilen ağaçlardan, (ev) salonu ışık almıyor diye ağaç kestirmeye çalışan insanlarımızdan haberler almaktan –maalesef– kurtulamıyoruz.
Müthiş bir “ben, benim için” dünyasında, benden başka hiçbir şeyin kalmayacağı günlere at nala koşuyoruz.
Ayrancı’da her ay, her hafta, her gün yaşadığımız bu tür insan odaklı, kurum odaklı ağaç, park, budama vandallıklarına gün be gün yeni ağaç saldırganlıkları ekleniyor.
1. haberimiz, Hava Sokak’ta bir konut taşınması sırasında gerçekleşiyor. 7 temmuz günü, Hava Sokak 23 numaralı binaya ev taşıma işlemi yapan Protrans firmasına ait kamyonun, park etmesi ve eşya taşıması sırasında gerçekleşiyor. Kata taşıma yapılan hidrolik taşıma asansörünü kurabilmek için ağaç dalları hunharca kopartılıyor. Fotoğrafa baktığınızda gördüğünüze inanmayacaksınız; tam bir vahşet.
Bir yere taşıma yapıyorsak, rahatlıkla bunun ön planlamasını yapabilir, elimizde de böylesine bir hidrolik asansör mevcutken, o dalları rahatlıkla geçici süreyle bağlayarak taşıma yapabiliriz. Ama maalesef buna ayıracak zaman ve aklı hiçbirimiz tercih etmiyoruz.
2. haberimiz ise, Gerede Sokak 13 numaralı apartmanın bahçesinden… İnanılması güç bir budama vahşeti. Ağlayan ağaç koyabiliriz ismini. Böyle bir budama olamayacağı gibi, bu zamanda da budama yapılmasına dair ajandamızda böyle bir bilgi mevcut değil.
Budama, elimize bağ makasını ya da testereyi alıp yapabileceğimiz kadar kolay olmaz, olmamalı. Bir canın yaşamına ait bir kararı veriyoruz o anda. Bu iki haberden yola çıkarak; kentlerde ister belediye sorumluluğundaki parklar ve yol kenarı ağaçları olsun, ister sokaklarımızdaki ağaçlarımız ve apartman/konut bahçelerimizdeki ağaçlarımız olsun, onları koruma sorumluluğumuz, çocuklarımızı/yakınlarımızı/arkadaşlarımızı koruma sorumluluğumuzla eşdeğerdir. Takipçisi olmaya çalıştığımız olayın bir kez daha yaşanmaması için ve sorumluluğumuz olarak sayfalarımıza taşımayı gerek-şart gördük.
Yazar Hakkında
15 Mart 1970 Mersin doğumlu. 1988’de Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne ve şehre öğrenci olarak geldi. O günden bu yana mesleki disiplini ve kent, politika, kentin sosyolojik kimlikleri ve hakları alanında emek üreten dernek, örgüt, platform ve yapılarda bir köşede durmaya çalışır. Solfasol Gazetesi kurucularındandır (artık dışındadır) ve Zıtlar Mecmuası kent web-medyası ekibindendir.