Ankara’nın anlatılacak nesi var ki? Urban Walks: Kent Yürüyüşleri

Avrupa kentlerinde aslında yaygın bir format olan kent yürüyüşleri 2017’den beri Ankara’da hafta sonları bir mimar ve bir sanat tarihçisi iki Ankara sevdalısı genç tarafından yapılıyor. Yürüyüşlerin çok çeşitli meslek ve yaş grubundan takipçisi ve hiçbir yürüyüşü kaçırmayan müdavimleri var. Yürüyüşlerde amaç tamamen algıyı açmak, duymak, görmek. İnsanlar o sürede “benim hak ettiğim şehir hayatı demek ki bu değilmiş. Ben bunun doğru olanını, kent hakkı olan kısmını talep edebilirmişim” diyor.

Devamını oku

Ağacı, bahçesi ve kahvesiyle Caffe Nux

İnsanlar mekan sahibi olmak konusunda çok iştahlılar, kolay ikna oluyor ve kolay sonuç almak istiyorlar. Kahve sektörü doğru lokasyon, doğru ürün ve sabır gerektiriyor. İsmi, dekorasyonu ve duruşuyla steampunk akımından esinlenen Caffe Nux, bahçesi ve kahvesiyle seviliyor.

Devamını oku

Kamusal alanı yeniden tasarlamak

Manhattan’ın merkezinden geçen ve 1800’lerin ortasından itibaren işletilen demiryolu 1941’de kapatılmasına rağmen yıkımı halk tarafından engellenerek dönüşümü sağlandı ve yeni bir işlevle kente yeniden kazandırıldı.

Devamını oku

Daha az araba, daha fazla şehir

Fernandez Lores, Pontevedra’nın kötü hava kalitesi, gençlerin büyük şehirlere göçü ve yerel ekonominin küçülmesi gibi sorunlarının tek bir çözümü olduğuna inanıyordu: Pontevedra’nın sokaklarını tıkayan arabalardan kurtulmak. Ve öyle de yaptı. Araba kullanımını şehir merkezinde yüzde 90, şehir genelinde ise yarı yarıya azalttı. Araba sahiplerinin itirazlarına cevabı ise “Belediye başkanı olarak araçlarınıza park yeri sağlamak benim görevim değil. Benim için bu, sizin bir inek veya buzdolabı satın almanız ve sonra bana bunları nereye koyacağınızı sormanız gibidir” oldu.

Devamını oku

Mahalle, mahalle dediğimiz!

Kökeni Osmanlıya kadar giden tarihçesinde mahalleler, 1948 yılında kurulan ilk semt derneğinden beri büyük şehirlerin gündemindeler. Şimdi mahalleler “kent hakkı” üzerinden yeni bir döneme geçiyor.

Devamını oku

İhsan Seddar Kaynar: Kim diyor ki, buralar hep köydü?

Ankara tarihi tevatürlerle dolu ve bunlar düzeltilmeden tekrar ediliyor. Mesela hep tekrar edilen “buralar hep köydü” sözü. Nasıl ortaya çıktı acaba? Oysa Ankara köy değil, tarih boyunca da hiç köy olmamış. 1892’de demiryolu geliyor, kaç tane konsolosluk var, ticaretin merkezi, kozmopolit bir yer burası. Tarih yazımında da Ankara üvey evlat muamelesi görüyor. Ankara’nın konuları sahipsiz, yeterince ilgi çekmiyor, araştırılmıyor.

Devamını oku

Gecekondudan kültür köyüne: Gamsheon

Kore Savaşı sırasındaki göçle oluşan bir gecekondu kasabası olan Gamcheon, çöküntü halinden 2009 yılında köyün sakinleri, sanatçılar ve hükümetin ortaklaşa bir projesi ile kaliteli yaşam koşullarına sahip canlı bir topluluğa ve turizm merkezine dönüştü.

Devamını oku

Plastikten bir kaydırak, bir salıncak

Yerel seçimlere doğru birbirinin aynı çocuk parklarını sayıca artırmaktan vazgeçerek çocuklara kentte yer açacak, gelişimlerini destekleyecek, sosyalleşmelerini sağlayacak, açık havada oynayacağı, doğa ile tanışacağı, dört mevsim kullanılabilir, petrol artıklarından arındırılmış, sokak oyunlarıyla tanışabileceği yaratıcı parkları üretmek bir belediyecilik hizmeti olmanın ötesinde tartışılmaz bir çocuk hakkıdır.

Devamını oku