
Çankaya Belediyesi mahalle ve semt derneklerinden katılımlarla “Sözlü ve Yerel Tarih Eğitimi” gerçekleştirdi.
Ayrancım Derneği’nin de içinde bulunduğu Çankaya’daki mahalle ve semt dernekleri tarafından bir süredir semt ölçeğinde yürütülen sözlü tarih, yerel tarih çalışmaları sırasında karşılaşılan bazı eksiklikler dile getirilmişti.
Çankaya Kent Konseyi içerisinde başlatılan “Bir Zamanlar Varlardı” projesi kapsamında da bu çerçevede çalışmaların yapılacağı konuşuldu ve “Sözlü Tarih Eğitimi” konusu yeniden gündeme getirilmişti.
Bu çerçevede, Çankaya Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürü Ethem Torunoğlu’nun katkılarıyla Tarih Vakfı tarafından “Sözlü ve Yerel Tarih Eğitimi” gerçekleştirildi.

18-25 Şubat 2021 tarihleri arasında online yapılan eğitim Prof. Dr. Esra Danacıoğlu, Doç. Dr. Hakan Koçak ve Gülay Kayacan tarafından gerçekleştirildi. Eğitime Çankaya Kent Konseyi, Çankaya Belediyesi Eğitim Kültür Müdürlüğü ile Ayrancım Derneği, Çiğdemim Derneği ve Bahçelievler Derneği’nden toplam 25 katılımcı katıldılar. Online yapılan eğitimin sonunda katılımcılar uygulamalı sözlü tarih çalışması yaparak atölyede çalışmalarını sundular.

Sözlü ve Yerel Tarih Atölyesinde şu derslere yer verildi:
- Sözlü tarihin tarihsel-kuramsal arka planı
- Sözlü tarih nedir? Sözlü tarihin tarih içindeki yolculuğu ve 1960’lardan günümüze sözlü tarih yaklaşımındaki paradigma değişimleri ve kurumsal tartışmalar
- Sözlü tarih görüşme tekniği, teknik hazırlıklar, ihtiyaçlar
- Sözlü tarih saha çalışması öncesi hazırlıklar, görüşme sırasında dikkat edilmesi gereken konular ve görüşme sonrası yapılacaklar.
- Sözlü tarih uygulama/kullanım örnekleri, arşivleme modelleri
- Kent tarihi, yerel tarih çalışmaları, dünyadan Türkiye’den sözlü tarih koleksiyon ve arşiv çalışmaları
- Sözlü tarih ilkeleri, etik boyut
- Uygulama dersleri: