Mahallede Sanat

Ayrancı birkaç sene öncesinde kadar sakinliği ve içe dönük yaşam tarzı ile bilinen bir semtti, şimdi yeni açılan mekanları, dükkanları ve atölyeleri ile kabuk değiştiriyor.

Ayrancı Ankara’nın en eski en şahsına münhasır semtlerinden bir tanesi. Birkaç sene öncesinde kadar sakinliği ve içe dönük yaşam tarzı ile bilinen semt yeni açılan mekanları, dükkanları ve atölyeleri ile kabuk değiştiriyor. İnsanını ve kültürel hayatını beslemeye devam eden Ayrancı Semtinin ara sokakları AVM’lere zorunlu hale getirilmiş Ankaralı için ilaç niteliğinde. Bu ilacın içinde sanat var. Çünkü Ayrancı’da sanat var.

Sanat: hayatın içinden çıkar, hayatı yaşayışı bütün olgusal anlamları eklemlendirip içinde kavramsal bireysel düşünsel sezgileri barındırır. Bireyin yaşantısında güzel ve estetik olanı performe eder. Bu performans insanın ellerinden, düşüncelerinden doğar, büyür, yayılır ve el değiştirir ve sokağınızda bir atölye olarak karşınıza çıkar. Sıkıcı işinize yürürken köşe başında göz alıcı cephesiyle size göz kırpar. Neler yapılıyor, neler yaşanıyor bu atölyenin içinde? Aklınızın bir köşesine düşer, ben de yapabilir miyim acaba hissiyle içinizdeki yaratıcıyı dürter. Ve işte böyle girersiniz kapıdan, sihirli flütün peşine gider gibi.

O ilk adımı atmak, sanatçı ya da sanatla içiçe olmamanın verdiği tedirginlikle galerinin kapısından girmektense,  atölyelere dahil olmak, içinde yatan yaratıcıya daha kolay gelir. Hemen yanı başımızda ulaşılabilir olması, kendimize benzeyen ortak zevkte buluşabildiğimiz insanlarla bir arada olmak atölye bilincini ve kollektif yaratma sürecini de besler. Kapıdan ilk adımını atan insan değişir ve paylaşmanın güzelliği ile başkalaşır. İçeriye girdiğinizde, modern yaşamın getirdiği yalnızlık ve bunalmışlığı gidermek için yaratmak, üretmek ve bunun için de temel ihtiyaç olan sanatı kullanmanın tam da yeridir atölyeler.

Neler yapılır mahallemizdeki bu atölyelerde?

Giku Studio – Polimer Kil ve Ahşap Takı Atölyesi; Ağaç Sakal Atölyesi – Ahşap Tasarım Atölyesi; Sade Deri Atölyesi; Ekin Yüksel Seramik Atölyesi; Kaşigar Seramik Atölyesi;  Atölye Mars – Resim & Heykel Atölyesi; Selin’in Bahçesi – Pebble Art & Ahşap & Resim Atölyesi; Atölye Kil; Doğa Seramik Atölyesi; Mosacci – Mozaik Atölyesi; Linda – İllüstrasyon Atölyesi.

Sokak aralarında dolaşırken, işten, alışverişten dönerken karşınıza çıkan bu renkli mekanların farkına varmanıza aracı olarak bu atölyelerde neler yapıldığını sizlerle paylaşmak istedik. Tabii ki tüm atölyelere şimdi yer veremedik sonraki sayılarda, bu renkli atölyelerdeki renkli simalarla sizi tanıştırmayı amaçlıyoruz. Eminiz siz de en az bizim kadar keyif alacak ve bu mekanlara kendinizi daha da yakın hissedeceksiniz. Belki bir gün siz de bir atölyenin kapısından girip, içinizdeki yaratıcı ruhu ortaya çıkarırsınız, kim bilir?

Yazar Hakkında

+ Yazarın diğer yazıları
+ Yazarın diğer yazıları
+ Yazarın diğer yazıları
Ücretsiz E-Bülten Abonesi Olun

Yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir