Bahçelievler Derneği 20. yaşında

Çankaya ilçemizin en eski mahalle ve semt derneklerinden biri olan Bahçelievler Derneği 20. kuruluş yılını pandemi kısıtları altında kutladı.

Bahçelievler Derneği
Bahçelievler Derneği 20 yaşında

Bahçelievler Semti, Bahçelievler, Yukarı Bahçelievler ve Emek mahallelerini kapsıyor ve semtte yaklaşık 51 bin kişi yaşıyor.

Kuruluşu ve gelişimi itibariyle farklı bir hikayesi olan Bahçelievler’in tarihi, Ankara’nın tarihi ile yakın ilişkili: 

Cumhuriyetin ilanından sonra Ankara’nın imar planının yapılması amacıyla düzenlenen yarışmayı kazanan Jansen Planı, 1932 yılında kabul ediliyor. Bahçelievler’in bir kentsel planlama yöntemi olan Cite-Jardin (bahçe-şehir) anlayışı ile kurulması bu planda yer alıyor. Türkiye’nin ilk toplu konut kooperatifi ve konut girişimi olarak kabul edilen Bahçeli Evler Yapı Kooperatifi, 26 Ocak 1935 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla resmen kuruluyor.

Başkent Ankara’nın hızla artmakta olan nüfusunun konut ihtiyacını karşılamak üzere kurulan başka kooperatiflere öncülük ederek örnek olan Bahçeli Evler Yapı Kooperatifi, dönemin bürokrat sınıfının modern yaşamının mekân ihtiyacına cevap verecek şekilde tasarlanıyor ve 1938 yılı sonunda evlerin inşaatı tamamlanarak sahiplerine teslim ediliyor.

Yıllar içerisinde Ankara’nın en gözde yerleşim bölgelerinden biri olan semtin nüfusu ve ekonomik değeri giderek artarken bu durum, Bahçelievler’in özgün konutlarının bir rant unsuru haline gelerek çok hızlı bir yık-yap sürecine de neden oldu. Bahçelievler konutları ve kent planı defalarca değişirken bahçe-şehir idealinden de hızla uzaklaşıldı.

Bahçelievler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Bahçelievler Derneği) ise 7 Kasım 2000 tarihinde 8 semt sakininin öncülüğünde kuruldu. Kurucu ve Onursal Başkanı Nazif Ceylandağ olan derneğin kurulmasında semt ruhunun korunmasına yönelik savunuculuk faaliyetleri önemli rol oynadı. 

1995 yılında Başkent Üniversitesi Hastanesi’nin imar mevzuatına ve Anıtkabir Koruma Planı’na aykırı olarak yapılaşması, her yıl faaliyetleri artan hastanenin mahalle yaşamı üzerindeki olumsuz etkisi, Alpaslan İlkokulu’nun okul statüsünün değiştirilmesi gibi konular, derneğin kurulmasına neden olan etkenler arasında yer alıyor.

Bahçelievler Derneği, ihtiyacı olanlara yönelik yardım faaliyetleri düzenlemek, semt dokusunu bozan gelişmelere yönelik sivil toplum bilinci oluşturmak, Bahçelievler ile ilgili kültürel hafızayı canlı tutmak gibi amaçlarla etkinlikler gerçekleştiriyor.

Bahçelievler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Özgün de amaçlarını ve projelerini şöyle sıralıyor:

• Komşuluk kültürünü korumak ve sürdürmek

• Sosyal dayanışmayı artırmak

• Kent ve kentlilik hakkını savunmak

Örgütlü bir semt dokusunun oluşmasına katkı sunmak

• Katılımcı yerel demokrasiyi desteklemek için çalışmalar yapmak.

Şevket Özgün, 20. yılını geride bırakan derneğin önümüzdeki dönem projelerini de tüm üyeler ve komşularla gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtirken, bu projeleri şöyle açıklıyor:

• Semt Hali ve Emek Pazarı için “Yaşam Merkezi” projeleri

• “Semtimizin Çiçeği Sardunya” projesi

• Meşe fidanı yetiştirme projesi

• Meslek Liselilere Burs Projesi

• “Bahçelievler’i Yeniden Düşün“ semtimizin yeniden tasarlanması projesi

• Semt Kültürüne Yönelik “Bahçelievler Jansen Müzesi” Projesi.

Özgün, Bahçelievler Derneği’nin Ankara Kent Konseyi, Çankaya Kent Konseyi ve diğer semt dernekleri ile işbirliklerinin devam ettiğini de ekliyor.

Yazar Hakkında

Web | + Yazarın diğer yazıları
Ücretsiz E-Bülten Abonesi Olun

Yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir