Yılbaşında neden hindi yeriz? 

2022’nin bu ilk günlerinde aklıma takılan bir konu var; acaba yılbaşlarında neden hindi yenir ve neden sadece yılbaşı masalarının baş kahramanıdır? Bu soruların kökeni 19. yüzyıla kadar giden bir hikayesi var.

Devamını oku

Doğum günlerinde neden pasta yeriz?

Kutlama fikri Antik Mısır’dan firavunların taç giyme törenlerinden, doğum günü partisi ise Roma aristokratlarının doğum günü kutlamalarından geliyor ama asıl kutlama fikri, 15. yüzyılda karşımıza çıkıyor: Almanya’da çocuklar için yapılan Kinderfest festivalinde.

Devamını oku

10 bin yıllık gelenek: Aşure

Köken tartışmalarında kiminin Arapçadan, kiminin İbraniceden geldiğini savunduğu Aşura, genel kabul olarak Muharrem ayının 10. günü manasını taşır. Farsça aşure, “karışık aş” manasına gelen “aşur”dan türetilmiştir. İnsanlık tarihinin en önemli hububatlarından biri olan buğdayın ana kahramanı olduğu aşure, bereketle çok yakından ilişkilidir.

Devamını oku
Çiğdem Pilavı

Çiğdem Pilavı

Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş baharı karşılama ritüellerinden biri de çiğdem pilavı pişirmek. Hititlerden bu yana devam eden bu kültür hala bizimle.

Devamını oku