Ücretsiz toplu taşıma mümkün
Barınma, beslenme, eğitim kadar ulaşım da bir hak. İnsanların her türlü aktivitesinin ulaşım yoluyla sağlanabileceğini göz önünde tutarsak bu hak neden ücretsiz olmasın? Çok mu ütopik geliyor kulağa?
Barınma, beslenme, eğitim kadar ulaşım da bir hak. İnsanların her türlü aktivitesinin ulaşım yoluyla sağlanabileceğini göz önünde tutarsak bu hak neden ücretsiz olmasın? Çok mu ütopik geliyor kulağa?
“Antikacılık farklı bir bakıştır hayata. Eskimiş, işe yaramaz diye atılan bir eşyanın içindeki ruhunu görürüz biz. Dedemizin, ninemizin dokunduğu, kullandığı, yaşanmışlık dolu tarafını hissederiz. O eşyada nefes alıp veren bir şeyler olduğunu biliriz. O duyguyu yakalamazsanız bu işi de yapamazsınız asla. Antika işi, bir eşyayı al-sattan ibaret değildir, olamaz. Çok zor bir iştir antikacılık, hatta bir gönül işidir, sevdadır…”
Bir ses gelir bazı geceler sokaktan.
Soğuk kış geceleri ıssızlaşan sokaktan gelen o ses, çocukluğumuzun sisli anılarına açılan bir pencere gibidir:
BOOOO-ZAAAAA !..
“Ankara Caz Festivali 25 yıldır hiç durmadan düzenleniyor. Az da olsa devam eden bu mekanlarda hala caz yapılıyor ama yıllar boyu ayakta kalan kulüpler yok artık. Ankara müzisyen çıkarmaya devam ediyor fakat bir caz sanatçısı için mekan alternatifi eskiye göre çok az ve yıllarca aynı mekanda caz yapma devri çoktan bitti.”
Canan Aykent, Ayrancılı bir caz sanatçısı. Otuz yıldan fazladır vurmalı çalgılar çalıyor. Aykent ile sanat yaşamını hem de Ankara’nın yüz yıllık caz tarihi konuştuk.
1876 yılında İstanbul’dan Batum, Kars, Van’a kadar 5 ay sürecek yolculuğa çıkarak Rusya ile savaş durumunda bölgenin direncini rapor etmeye çalışan İngiliz Albay Burnaby’nin bu yolculuk sırasında tuttuğu notlar, dönemin Ankara’sına dair değerli bilgilere ışık tutuyor.
Yerel ürünlerimizi ön plana çıkarmamız şart. Amacım pompalanan yabancı ürünleri değil bu toprakların unutulan lezzetlerini sunmak.
Giulio Mongeri, İstanbul, Ankara ve Bursa’da önemli yapılara imza atmış bir İtalyan mimar. İtalya’da mimarlık eğitiminin ardından doğduğu İstanbul’a dönen Mongeri, İstanbul ve Ankara’da, birçoğu uygulanmış ve günümüze kalmış yapılar tasarladı.
Fransız mimar, arkeolog ve gezgin Charles Texier,
Hitit uygarlığına ait Hattuşaş ve Yazılıkaya kalıntılarını bulan kişi olması nedeniyle Türkiye’nin arkeoloji dünyasında da önemli bir yere sahip.
Fransa kralı XIV. Louis tarafından doğu ülkelerine (Levant) seyahat etmek için görevlendirilen botanikçi Tournefort 19 Ekim – 3 Kasım 1701 tarihleri arasında Ankara’yı ziyaret eder. Seyyah kentin tarihi eserlerinden ve dünyaca ünlü moher kumaşının kaynağı olan tiftik keçilerinden çok etkilenir.