Ayrancı’da varolan Kınacızade konağı restorasyona hazır

Uzun savaşlar ve sürgün süreçleriyle pek çok ailesini kaybeden Ankara’nın hayatta kalan aileleri, elbirliğiyle bozkırın talihsiz kasabasından bir başkent yaratmaya koyuldular. İşte Ankara’nın bu sayılı ailelerinden Kınacılara ait bağevinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devir işlemleri tamamlandı, şimdi restorasyonu yapılarak Ayrancı’yla buluşmayı bekliyor.

Devamını oku

Ücretsiz toplu taşıma mümkün

Barınma, beslenme, eğitim kadar ulaşım da bir hak. İnsanların her türlü aktivitesinin ulaşım yoluyla sağlanabileceğini göz önünde tutarsak bu hak neden ücretsiz olmasın? Çok mu ütopik geliyor kulağa?

Devamını oku

Antikanın merkezi Ayrancı

“Antikacılık farklı bir bakıştır hayata. Eskimiş, işe yaramaz diye atılan bir eşyanın içindeki ruhunu görürüz biz. Dedemizin, ninemizin dokunduğu, kullandığı, yaşanmışlık dolu tarafını hissederiz. O eşyada nefes alıp veren bir şeyler olduğunu biliriz. O duyguyu yakalamazsanız bu işi de yapamazsınız asla. Antika işi, bir eşyayı al-sattan ibaret değildir, olamaz. Çok zor bir iştir antikacılık, hatta bir gönül işidir, sevdadır…”

Devamını oku

Ankara’nın caz tarihi üzerine-2 

“Ankara Caz Festivali 25 yıldır hiç durmadan düzenleniyor. Az da olsa devam eden bu mekanlarda hala caz yapılıyor ama yıllar boyu ayakta kalan kulüpler yok artık. Ankara müzisyen çıkarmaya devam ediyor fakat bir caz sanatçısı için mekan alternatifi eskiye göre çok az ve yıllarca aynı mekanda caz yapma devri çoktan bitti.”

Devamını oku

İngiliz Albay’ın gözünden 1876 Ankara’sı

1876 yılında İstanbul’dan Batum, Kars, Van’a kadar 5 ay sürecek yolculuğa çıkarak Rusya ile savaş durumunda bölgenin direncini rapor etmeye çalışan İngiliz Albay Burnaby’nin bu yolculuk sırasında tuttuğu notlar, dönemin Ankara’sına dair değerli bilgilere ışık tutuyor.

Devamını oku

Mongeri’nin gözünden XIX. yüzyıl Ankara’sı

Giulio Mongeri, İstanbul, Ankara ve Bursa’da önemli yapılara imza atmış bir İtalyan mimar. İtalya’da mimarlık eğitiminin ardından doğduğu İstanbul’a dönen Mongeri, İstanbul ve Ankara’da, birçoğu uygulanmış ve günümüze kalmış yapılar tasarladı.

Devamını oku