Ankara’nın Milka’sı

TBMM’nin neredeyse tam karşısında, sefarethanelerin yakınındaki bir konumda, büyükçe bir bahçe içerisinde konumlanan bu iki katlı, farklı geometrik formların bir arada kullanıldığı, özellikle de silindirik kütlesi, bol pencereleri ve teraslarıyla dikkat çeken, kim tarafından tasarlandığı konusu bir muamma betonarme karkas Ankara Villası, 1929’larda inşaa edilmişti. 1955’ten sonra uzun yıllar boş kalan bina, 1972 yılında pastane ve kokteyl salonu olarak hizmete açıldı. 1993 yılında da bir gecede yıkıldı.

Devamını oku

Mimari bellek: Yonca Apartmanı

Çoğumuz “Ankara Apartmanları’’ ifadesini duymuştur. Birçok binanın, apartmanın tarihin izlerini taşıdığı, önemli mimarların eserlerini barındıran Ankara’da bu özel yapılardan biri de Yonca Apartmanı.

Devamını oku

Ayrancı organik pazarı

Ayrancı Organik Pazarı, 2008 yılından bu yana organik sertifikalı, zehirsiz meyve ve sebzelerin yanı sıra bakliyat ve doğa dostu temizlik ürünlerini Ankaralılarla buluşturuyor.

Devamını oku

Kadim Hitit ambleminden yeni hanedan armasına

Amblem kent kimliğinin simgeleşmiş işaretidir. Ankara ambleminin yerel yöneticilerin keyfi uygulamalarına ve kişisel çıkarlarına alet edilmemiş, grafik nitelikleriyle tematik ve estetik yeterlilikte, içerdiği anlamlarla da kapsayıcı ve bütünleştirici özelliklere sahip olmasını beklemek yanlış olmaz.

Devamını oku

Ankara amblemi üzerine

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kullanmakta olduğu amblem hukuken geçersizdir ve kerhen yürürlüktedir. Amblemin başarısız simgeselliği ise en hafifinden, bütün Ankaralılara yapılmış bir hakaret sayılmalıdır.

Devamını oku
Ankara logosu

Başkentin bitmeyen amblem öyküsü

Eski Anadolu uygarlıklarından Hattilere ait bir eser olan “Hitit Güneşi”, 1973’te, Vedat Dalokay’ın Belediye Başkanlığı döneminde Ankara’nın ilk amblemi olarak seçildi. O günden bugüne elli yıldır Ankara’nın amblemi üzerine kopartılan fırtınalar, bir başkentin kendisini temsil edecek amblemden yoksun kalmasına kadar getirmiştir süreci.

Devamını oku